Christmas gifts:

Vepřové kari s rýží od Minx :3

Několikrát jste mě na streamech urgovali, že chcete ode mě vlog jak vařím. Tak na vlog se zatím nedostalo, ale napíšu vám sem aspoň na recept na jedno jídlo, co strašně ráda vařím pro Wiqiho. Je to fakt mňamka, pokud máte aspoň trošku rádi indickou kuchyni.



A co že to teda je? Vepřové kari s rajčátky a rýží. Om nom nom nom. Samozřejmě pro ty z vás, kteří z masa sníte maximálně tak kuřecí a u toho vám vstávají chloupy na rukou (pfft, vegetariáni), s kuřecím to jde taky a je to stejně tak dobré.

Ingredience máte většinou doma, a ani o tom nevíte, jídlo je easy :-):
-vepřové libové maso (/kuřecí prsa)
-2 cibule
-4 stroužky česneku
-3 rajčata (může být třeba i paprika, okurka, jakákoli zelenina, co vám jede)
-hladká mouka
-worchestrová omáčka
-tymián
-kari
-sladká paprika
-sůl, pepř
-olivový olej
-rýže (duh)




Postup: ze všeho nejdříve je třeba si nakrájené maso na kostičky (/na nudličky) naložit. Hoďte si ho do mísy a přidejte mouku, worchester, tymián, sladkou papriku a hezky to spolu promíchejte. Nechte tak 15 minut stát.
Mezitím si můžete oloupat a nakrájet cibuli, kterou potom strčte do pánve, s olivovým olejem a osmažte jí, dokad vám nezesklovatí (ne až do hněda, jen trochu). Potom k cibuli přidejte naložené maso (+ sůl a pepř) a nezapomeňte podlévat trochou vody, kdykoli se bude zdát, že se vám maso připaluje, na konci budete mít fajn omáčku. Maso nechte v pánvi zatáhnout a změknout a až pak můžete podle chutí přisypat kari a nakrájená rajčata s česnekem. Potom všecko ještě nechte provařit (cca 5-10 minut).








(Pro ty, co neumí uvařit rýži): rýži musíte nejdřív prolít vodou. Do hrnce si zase nalíte trochu olivového oleje a přisypte říži. Nechte jí pár minut smažit, ale dávejte pozor na připálení (to se pak dost těžce z hrnce myje). Až rýže zase zesklovatí, přidejte vodu. POZOR! Poměr rýže a vody je 1:2. Já používám pro odměřování hrníčky. Takže pokud vaříte pro 2-3, jsou to 2 hrníčky rýže a 4 hrníčky vody. Zase, až budete lít vodu k rýži, dělejte to pomalu, nebo vás vyleká reakce v hrnci. Nezapomeňte osolit, opepřit, můžete přidat kari a já často dávám do hrnce k rýži celou cibuli napíchanou hřebíčkama, kterou posléze vyhodím. Rýže se vaří do změknutí, případně do stavu, ve kterém vám chutná.




No a to je vše, šupnout výsledek na talíř a sníst :-) !







0 comments: